Wednesday, 12 August 2015

Sydney #2: Budgeting

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ,

My budgeting was a total mess. First of all I miscalculated the allowance given by MARA so duit yang tinggal sebenarnya cukup cukup sahajooo untuk hidup. To make matters worse, in the course of 2 months I had to pay rent thrice! Sebab kat sini kira rent ikut minggu, jadi tambah tambah bahagi tambah lagi bahagi lagi skali terpaksa la guna savings 2 bulan untuk bayar rent lagi satu tu. 

Time kira kira tu stress nak mamti text Imran call lagi kira lagi skali (memang kami selalu bincang duit sesama financial planning gitu). Pastu tak jadi eh nak mengamuk pun ada kecewa dengan diri sendiri yang tak pandai pandai nak hidup berjimat.

Banyak kali call mama dalam masa 2-3 bulan tu tapi tiap kali call mama tanya duit cukup ke tak aku iyakan sahaja sebab mama abah pun tengah guna duit lagi untuk macam macam benda. Bila dengar suara mama je borak itu borak ini mama meluah perasaan pulak jadi alah takde masalahlah duit ni okay je. Hilang segala mak nenek stress bila cakap ngan mama.

Pastu mulalah nak kerja la apa tapi tiap kali browse through kerja macam nope nope nope. no i’m not gonna do something I don’t love, aku yang masih ada ruang untuk pilih benda apa yang aku suka buat tak perlu menjadi lembu semata mata kejar kertas yang boleh bakar. 

Takdelah terdesak sangat pun, ada duitnya. Tapi dah terbiasa tak risau pasal duit macam ni lah jadinya. So in the end I only focused on minimising as much as I can and focusing on studying walau apa pun. Alhamdulillah okay je. 



Calculate: 
Kena kira awal2 lah semua perbelanjaan yang besar untuk travel tu macam accommodations, transport, admission fees dan sebagainya. So you’ll know how much you have to save dan lebih2 kan lah savings tu sikit untuk duit emergency, duit souvenir takpun duit sofa. Duit sofa ni term aku la sebab kan kalau sofa kan dia lembut2 je rasa safe bila baring kat sofa. Jadi  duit sofa ni cuma cam bila kau tgk baki fuhh rasa selamat lagi. Faham ke tak entah pape lah korang.

Savings first: 
Dia macam ni eh kawan2, first thing bila duit masuk ialah tolak terus savings simpan elok elok baru ada duit belanja. Ini trick yang boleh jumpa dalam mana2 buku motivasi barat mahupun asia. Tapi aku lain sikit, jenis tak suka hidup macam lembu kena seret dengan duit, savings tu kalau macam terpaksa guna sebab lapar sebab mengidam sampai stress aku guna je. Jangan la guna sampai savings tu kosong, maknanya guna savings pun berpada pada la. 

Puasa time travel: 
Haritu masa kitorang gi Sydney mmg time puasa alhamdulillah banyak jugak la save kat makanan. Alhamdulillah okay je. Tapi kalau tak tahan takpela tak payah puasa. Kadang2 kita nak gi jalan sambil rasa2 makanan kan? Okay tayah puasa. Tapi dulu masa gi bertanding kat Bangkok ada parents ni yg ikut. Diorang humble sangaattt, padahal kaya boleh nak makan satu hotel tu tapi bila gi teman anak dia bertanding diorang satu couple ni puasa.

Masak: 
Dulu ingat mama pernah bawak ricecooker gi masak dalam hotel. Tapi pelik jugak dulu takde smoke detector ke hmmm o_o But then again it’s gonna save a lot if you dont eat out much. Takpun beli canned and dry food. Beli la jugak energy bars banyak2 sebab jalan ni penat jugak kan jadi sambil2 tu makan la energy bar. Takdelah nanti when it comes to the main meals you overspend pulak sebab lapar sangat jadi semua nak makan.



xoxo,


1 comment:

  1. I pun hmm fail sangat bila bab budget mem-budget ni hmm sedih. Bila entah nak success haha.

    ReplyDelete

Interaction from you guys makes me happy :)